Dosa atau tak??..

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera..

Bertemu lagi kita pada kali ini dan ustazah suka nak berkongsi dgn pembaca semua tentang pertanyaan yg selalu di ajukan kepada ustazah iaitu.. sbg contoh “ustazah saya buat dot dot ni berdosa ke? tp niat saya baik?”. atau “ustazah saya pakai ini ini..berdosa ke? tp bos tempat keje saya yg suruh.”

Biasanya ramai antara kita sudah tahu, samada sesuatu itu berdosa atau tidak, perkara yg dilakukan kerana memang jelas perkara itu maksiat atau perkara yg boleh mendatangkan dosa.

Tapi jika perkara yg kita lakukan itu tidak dinyatakan dengan jelas haramnya. Kita dah lakukan perkara itu..lepas tu kita rasa tk sedap hati samada yg kita lakukan itu BERDOSA atau TIDAK??

Hadis Nabi saw bersabda:

” Apabila beliau ditanya apakah itu DOSA? Baginda menjawab DOSA itu sesuatu yg dilakukan yang menyebabkan RESAH diHATI kamu dan kamu tidak suka orang lain TAHU dan MELIHAT kamu melakukannya

Jadi jelas di sini kepada sesiapa yg bertanya soalan kepada ustazah tentang soalan yg sebegini:

“as salam ustazah nk tnya pendpt ustazah tentang sambutan hari krismas adakah berdosa besar kah sekiranya kmi meraikan perayaan krismas bersama kwn2 ditempat kerja kerana setiap perayaan pasti kmi semua meraikan just for fun…dan kami ada mengambil gambar sambil memakai topi krismas tu..”

dan satu hadis Nabi saw juga bersabda:

“Barang siapa yg meniru perbuatan sesuatu kaum, maka dia juga adalah dari kalangan mereka itu”

wallahualam

-ustazah azimah-

One thought on “Dosa atau tak??..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>