Hukum_ Inai lukis..

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera..inai-lukis-ditangan

Hari ini suka ustazah berkongsi tajuk

“HUKUM INAI LUKIS DI TANGAN /HENNA”

Ada seorang pengunjung bertanyakan tentang hukum ini, kerana beliau akan mendirikan perkhawinan dan berhajat utk memakai inai berlukis di tangan.

Mari bersama kita baca dan ambil tahu tentang hukum inai lukis di tangan ala-ala tatu..masyaAllah

INAI BERUKIR DI TANGAN DILAKNAT ALLAH

Sekarang ini ramai orang perempuan (pengantin) memakai inai dengan mengukir ala tatu di tangan.

Mari kita sama-sama merenung hadis Nabi ini:

1. Dari Ibnu Umar ra katanya: ” Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan.Dan (Rasulullah s.a.w) mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu”..(Hadis bil. 2003 : Sahih Muslim).

2. Dari Abu Hurairah r.a Nabi s.a.w bersabda : “Allah mengutuk wanita yang mempergunakan (memberikan) rambutnya untuk (menyambung) rambut wanita lain, wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain,wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)”..(Hadis bil. 1685 : Sahih Bukhari)
Jelas Dato’ Abu Hasan Din Al-Hafiz :” inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah. Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu dalam kategori tatu, kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul hujung jari”.

Marilah kita membuat pengislahan dalam diri kita agar kita tidak tergolong dalam hamba-hamba Allah yang melanggar syariatNya..

wallahu’alam…

* Dato’ Abu Hasan Din Al-Hafiz bekas Pegawai Agama Islam di Istana Negara, Kuala Lumpur .

catatan : ustazah azimah

4 thoughts on “Hukum_ Inai lukis..

 1. kecelaruan isu lukisan inai bercorak
  October 7th, 2011 by PanglimaKhalid |»

  heboh dengan isu pemakaian inai bercorak secara lukisan [antara sumbernya : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1637872031578&set=a.1470190479644.2071029.1380080408&type=1&ref=nf

  saya lebih suka menyentuh pertamanya hal “perempuan berinai di kaki”. tiada dalam tulisan pada sumber tetapi wujud dalam gambar.

  walaupun halal berinai, tapi kaki tu tetap aurat, kena tutup bila keluar ke tempat awam. inai di kaki tu yang boleh tengoknya suami dan ahli keluarga yang mahram je.
  ok!

  .
  jangan pulak dah pakai inai kat kaki, masa akad nikah, masa bersanding (jika menerima pandangan halal bersanding dengan syarat2 tertentu) tak pakai stokin, nampak aurat kaki pulak.

  .

  < < > >

  .

  berhubung isu menyamakan lukisan inai dengan tatu.

  kita perlu memahami hakikat tatu itu sendiri, atas sebab apa diharamkan tatu, hubungan dengan inainya adakah ini haram seperti tatu atau tidak, perlu diperhalusi dan dijelaskan.

  .

  dalam hadis disebutkan bagaimana tatu secara tradisional wujud sejak sebelum zaman nabi lagi. iaitu dengan tusukan benda tajam, dan dicampurkan bahan pewarna yang akan bercampur dengan darah yang terhasil dari luka tusukan, dan kemudiannya campuran darah dan pewarna ini akan kekal pada lapisan kulit menghasilkan corak yang dikehendaki.

  boleh baca di sini : http://en.wikipedia.org/wiki/Tattoo

  dan ada juga di situ berkenaan isu masalah teknikal yang berlaku ketika orang yang bertatu dimasukkan ke mesin MRI.

  .

  tatu, sepertimana hadis, dilaknat para pembuatnya dan yang meminta dibuatkan.

  .

  haramnya tatu kerana dua sebab. pertamanya perubahan kekal.

  keduanya, najis yang bercampur dengan darah yang terhasil dari luka untuk membuat tatu, bercampur dengan pewarna dan kemudiannya kekal pada kulit. ini menjejaskan solat kerana solat wajib suci dari najis pada anggota badan dan tempat solat serta pakaian yg dipakai. jika najis (darah) yang bercampur dengan pewarna itu terus kekal melekat pada kulit, bagaimana nak solat?

  .

  akan timbul persoalan, dalam badan kita sentiasa ada darah, macamana nak solat?

  darah dalam badan hanya menjadi najis ketika di luar badan. ketika dalam badan darah belum dihukumkan apa-apa. bukan najis dan bukan benda suci.

  ketika proses membuat tatu, darah tersebut keluar kesan luka yang dibuat. maka darah yg keluar telah dihukumkan najis. mencuci najis hanya boleh dengan menyingkirkan najis terlebih dahulu sebelum dibasuh dengan air mutlak. hanya membasuh dengan air mutlak, tatu masih kekal dan darah telah bercampur dengan pewarna didalamnya.

  .

  timbul juga persoalan, derma darah, najis lah darah tu? difatwakan tidak kerana perjalanannya dalam keadaan yang terkawal, tertutup, sama seperti darah bergerak dari jantung ke anggota tangan dan berhimpun di tangan. darah yang tertumpah, itu dihukumkan najis.

  .

  henna (bahasa arab) yang bermaksud inai adalah halal dipakai, sekalipun diukir dengan pensel henna, tidak dengan cara lama yang tradisional memakai inai yang ditumbuk dan di balut di hujung jari.

  .

  < < > >

  .

  adakah ukiran inai ini boleh dikategorikan sebagai tabarruj?

  berinai adalah hiasan yang diiktiraf syarak untuk wanita. dan ada hadis yang menyokong.
  cuma, had yang boleh ditunjuk untuk orang tengok, adalah sekadar pergelangan tangan. jika buat lukisan inai sehingga bahu, hanya boleh ditayangkan untuk mahram dan suami serta wanita muslim lainnya. dan berinai di kaki, aurat, tidak boleh ditayangkan kepada lelaki ajnabi, samada semasa akad nikah atau bersanding atau diwaktu lainnya. wajib pakai stoking!

  .

  untuk rujukan, boleh layari laman ini : efatwa – inai bercorak : http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-pemakaian-inai-bercorak-mengikut-syarak

 2. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Many thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>