Zakat Wang..

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahteraimagesduit2

Alhamdulillah walaupun dalam kesibukan di minggu ini dengan latihan sukan dan tugasan mengajar harian namun ustazah hari ini tekad utk menuliskan sesuatu kat blog ustazah ni sbg wardah ilmuan utk minggu ini.

Pada malam semalam lebih kurang jam 8.55pm ustazah mendapat panggilan daripada seorang rakan setugas bertanya tentang nisab zakat wang simpanan dan bagaimana  nk tahu cara pengiraannya.

Justeru itu ustazah cuba mencari maklumat dan di sini ingin berkongsi dgn semua pembaca dan pengunjung blog ini.

Adapun nisab zakat itu berubah dari masa ke semasa. Untuk menentukan kadar kiraan emas ianya diqiaskan kepada emas. Nisab emas pula ialah 85gram didarabkan dengan harga semasa.

Mengikut catatan di portal Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak nisbah semasa ialah RM11.886.12. Oleh itu sekiranya wang simpanan kita mencukupi atau melebihi dari nisbah seperti yg disebutkan maka wajiblah membayar zakat, tetapi sebaliknya kurang dari itu maka tidak wajiblah mengeluarkan zakat.

Cukup haul ialah satu lagi syarat wajib zakat wang simpanan: iaitu cukup tahun, ini bermakna sepanjang setahun atau 12 bulan, wang simpanan itu tidaklah kurang daripada kadar nisab tersebut. Untuk memudahkan kiraan bolehlah rujuk kepada buku akaun simpanan atau penyata bank sebagai rujukan. Apakah kadar baki simpanan itu sentiasa “mantain/tetap” sepanjang tahun dgn kadar nisabnya maka thn hadapan wajiblah dikeluarkan zakatnya. Untuk memudahkan lagi lihat baki di awal tahun dan akhir tahun sahaja.

Sedikit contoh pengiraan zakat wang simpanan:

Seperti emas zakat wang simpanan juga 2.5% sahaja.

1. Simpanan Maybank        :RM 8.000.00

2. Simpanan Ambank         :RM 6.000.00

3. Simpanan Affinbank      :RM 12.000.00

Jumlah                                     :RM 26.000.00

RM 26.000.00 x 2.5%      :RM650.00 shj

Ingatlah Zakat membawa Berkat!

-ustazah azimah-

2 thoughts on “Zakat Wang..

  1. alhamdulillah dapat juga pengetahuan……insaAllah bila ada rezeki nanti boleh lahn kekuarkan zakat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>