Orang yang bankrap..

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhwahgmbr-org-bankrap

Pada hari ni ustazah nak kongsikan tentang Siapakah Orang Yang Bankrap pada hari Kiamat nanti.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Tahukah kamu siapa yang disebut orang bankrap itu.”

Para sahabat menjawab: “Orang yang tiada lagi mempunyai wang dan harta.” Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Orang yang bankrap adalah yang datang pada hari kiamat amalan solat, puasa dan zakat, tetapi bersamaan itu juga ia telah mencaci maki, menuduh, memakan harta tidak halal, mengalirkan darah (tanpa hak) dan memukul ini dan itu. Maka amalan baiknya dilimpahkan kepada orang yang berhak menerimanya (yang ia caci) dan jika amalan baiknya habis pada hal belum dapat menutup kesalahannya maka kesalahan (orang yang dicaci itu) dilimpahkan kepadanya, kemudian ia ditempatkan ke dalam neraka.”

Teringat peristiwa di dalam kelas 4P pagi tadi. “Ustazah Amin panggil saya ayam” kata seorang murid lelaki kepada saya. “Eh kenapa dia panggil awak ayam?” saya nak tau. “sebab ayah saya jual ayam..” sambungnya lagi.

“Amin mengapa awak panggil dia ayam, tk baik tau berdosa, nanti di akhirat awak jadi orang yang bankrap” kata saya menasihat Amin

“Bankrap?.. kenapa pulak ustazah, ayah dia yg meniaga jual ayam, bukan saya katanya lagi” ustazah pun nk tergelak lucu benar mendengar luahan si Amin.

“Itulah Amin, orang yg suka mengata orang, mengejek oranglain nanti bila di akhirat semua pahala dia dh lesap diambil orang yg selalu dia kata tu. Bankrap yg ustazah maksudkan bukanlah bankrap sbb berniaga tapi bankrap yg pahalanya kosong, dh habis diambil orang.. faham? ustazah cuba merangsang Amin supaya dia berfikir.

“Ooooo….faham2″ muncung mulut Amin.  Ustazah harap dia faham apa yg ustazah cuba sampaikan.

-ustazah azimah-

One thought on “Orang yang bankrap..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>