Islam itu mudah..

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Bertemu lagi kita dikesempatan yg ada, ustazah suka berkongsi tajuk “Islam itu Mudah”

“Islam itu mudah dan tidak memberati atau menyusahkan umatnya(penganutnya)”

Di dalam kelas 6J hari ini, seorg murid lelaki meminta kebenaran utk ke tandas dari ustazah, lalu ustazah berikan kepadanya kad kebenaran keluar yg perlu di pakai dan digantung di leher pelajar. Dengan ini memberitahu bahawa murid ini keluar kelas dengan kebenaran jika tidak mereka akan ditangkap oleh guru disiplin yg baru iaitu En Sukhvinder Sigh.

Lebih kurang 10 minit kemudian terdengar suara murid menjerit seperti di sergah/ di denda oleh guru. Yg pastinya guru itu En Sukvinder Sigh ustazah tahu sbb melalui suaranya yg kuat itu.  Lihat memang tk nampak la..sbb penglihatan manusia kan terbatas, mana mungkin ustazah boleh melihat apa yg berada di kelas sebelah. ” Hanya Allah shj yg Maha Melihat”

Azree pun masuk ke kelas dengan muka yg mencuka, ustazah bertanya mengapa tu? “saya kena marah dengan Sir Sukvin sbb Sir tak nampak kad kebenaran saya”.” Habis kad itu awak pakai di mana? saya bertanya lagi . ” saya letak kt dalam vest saya ianya terlindung”.. ” Tu la lain kali awak kena tunjukkan kad kebenaran tu, kenapa awak tk keluarkan”..

Ustazah pun memberitahu semua murid, beginilah ye.

“Kad kebenaran itu utk memberitahu awak keluar dpt izin dr guru, jd kenalah tunjukkan kad tu. tkyah lah disorokkan walaupun alasan awak tkut kad itu basah ketika awak ke tandas” lepas awak keluar tndas awak keluarkan semula biar semua guru nampak, awak pun tk kena marah, haa..kan senang dan mudah..”

“Begitu jugalah dengan agama kita, buat sahaja apa yg Allah perintah dan kita tinggalkan apa yang Allah larang, tkde yg susah..senang shj. Yg jadi susah bila kita tknak ikut apa yg Allah suruh dan taknk tinggalkan apa yg Allah larang..”

Semua murid senyap dan ada yg tersenyum mungkin mereka cuba memahami apa yg ustazah cuba sampaikan sekejap tadi.

Ya Allah kau berikanlah kefahaman kepada murid2 ku jadikan lah mereka anak2 yg soleh dan solehah.

-ustazah azimah-

2 thoughts on “Islam itu mudah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>