Allah bersifat dgn ‘Iradat’..

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Bertemu lagi kita pada kali ini dan suka ustazah nak kongsikan pada kali ini tajuk Iradat Allah.
Iradat Allah itu bermaksud Allah itu Maha Berkehendak. Kehendak Allah pula pasti akan terjadi dan berlaku. Tiada sesiapa atau apapun yang boleh menghalang kehendak Allah itu.Jika Allah menghendaki sesuatu itu berlaku, Hanya dgn berkata ‘KUN’ (jadilah) maka ia akan terjadi.
Berbeza dgn kehendak manusia, kehendak manusia pula tidak semestinya berlaku kerana terdapat banyak halangan dan bergantung kepada kehendak Allah jua.

Adapun tujuan kita beriman dgn Iradat Allah itu Ialah:
1. Redho dgn Irradat Allah
2. Ikhtiar
3. Yakin
4. Tidak putus asa
5. tawakal kpd Allah
6. Iman bertambah
7. Sabar menghadapi ujian Allah

Disini suka ustazah utk menyampaikan sebuah cerita tentang Iradat(kehendak) Allah.Cerita tentang Raja Namrud membakar Nabi Ibrahim as hidup-hidup

Raja Namrud amat murka kpd Nabi Ibrahim as kerana baginda mengajak manusia supaya beriman kpd Allah. Namrud pun memerintahkan supaya Nabi Ibrahim as dihumban ke dalam api. Apabila tiba masa yg telah ditetapkan. Unggun api yang besar pun dinyalakan. Raja Namrud berasa sangat gembira kerana hari itu diakan membakar Nabi Ibrahim as hidup2. Nabi Ibrahim as tetap tenang. Apabila api sudah benar2 marak Nabi Ibrahim as pun ditolak ke dalam unggun api tersebut.

Allah dengan IradatNya menghendaki supaya Nabi Ibrahim as hidup dan selamat. Lalu Allah berfirman kepada api ” wahai api, sejuklah engkau dan selamatkanlah Nabi Irahim as “. Setelah api tersebut api dan kayu2 api semua sudah menjadi arang, keluarlah Nabi Irahim as dengan selamat seolah2 tiada apa pun yang berlaku. Lihatlah kalau Allah menghendaki sesuatu tiada sesuatu pun yg dapat menghalang kehendaknya itu.

Begitulah ye semua pengujung ambillah iktibar dari kisah nabi diatas. Apapun yg Allah ingikan sesuatu itu berlaku kpd kita maka ianya akan berlaku. Cumanya dgn akal yg Allah berikan, kita ada daya usaha dan ikhtiar. Apa yang tidak baik kita jauhilah ya..dan apa yang baik kita lakukanlah!

Wassalam

-ustazah azimah-

2 thoughts on “Allah bersifat dgn ‘Iradat’..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>